Lean procesmanagement

//Lean procesmanagement
Lean procesmanagement2017-10-03T13:44:37+02:00

Bent u toe aan het slim verbeteren van de werkprocessen in uw organisatie?

In elk proces valt wel iets te verbeteren. In de loop van de tijd sluipen er altijd stappen in de werkprocessen die een efficiënte bedrijfsvoering tegenwerken. Bovendien verandert de wereld in een steeds sneller tempo en dat stelt ook andere eisen aan uw processen en de manier waarop u deze organiseert.

Onze lean experts helpen u snel en pragmatisch!

Een Team Kikk lean expert helpt u om de processen in uw organisatie te optimaliseren, met behulp van gezond verstand, een frisse blik en de lean methode.

Lean is een management tool met de focus op klantwaarde. Op basis hiervan worden alle processen tegen het licht gehouden en wordt alle verspilling geëlimineerd. De lean methode kent zijn oorsprong in de productieomgeving, Toyota startte er in de jaren 50 van de vorige eeuw mee. Ondertussen heeft deze procesmanagement tool ook in andere branches – zoals de zorg en de IT – zijn waarde bewezen. In de IT-sector staat lean ook bekend als ‘agile’ of ‘scrum’.

De aanpak van een Team Kikk lean expert is pragmatisch en erop gericht, om uw organisatie zo snel mogelijk zelfstandig verbeteren door te laten voeren, zodat u altijd op het juiste moment de juiste capaciteit en middelen ter beschikking hebt.

U kunt onze lean experts inschakelen voor een advies- en implementatietraject of om kennis te maken met de lean methode via onze Lean Quick Scan.

Een greep uit onze dienstverlening:

Lean Quick Scan

Met de Lean Quick Scan krijgt u snel inzicht in de mate waarin uw organisatie efficiënt werkt, bovendien krijgt u een adviesrapport waarmee de eerste verbeteringen kunnen worden gerealiseerd.

De quick scan bestaat uit een vragenlijst die we in een interview van een uur met u doornemen. Het interview wordt gevolgd door een korte workshop van maximaal één dagdeel waarin onze lean expert samen met een team van key players – bijvoorbeeld het management team of medewerkers van een specifieke afdeling – binnen uw organisatie de belangrijkste werkprocessen in beeld brengt. Daaruit volgt een lijst met de grootste verspillingen, de quick wins.

Binnen twee weken krijgt u een beknopt rapport met handvaten voor een verbetertraject.

Lean project ondersteuning

In een verbetertraject gaat onze lean expert met een team uit uw organisatie aan de slag om werkprocessen daadwerkelijk te verbeteren. Hij of zij streeft ernaar zichzelf overbodig te maken; dat wil zeggen dat het team tijdens het project leert om zelfstandig verbeteringen door te voeren.

 • Analyse producten en bijbehorende waardestromen
 • Waardestroomsessies
  • Alle deelnemers uit het betreffende proces brengen samen een waardestroom in kaart;
  • Zo geven ze antwoord op ‘Wat zijn de belangrijkste oorzaken van de problemen in deze waardestroom?’
 • Waste Walk
  • Samen met de werkgroep loopt onze lean expert langs het proces en identificeert de verspillingen.
 • Meedraaien met medewerkers
 • Data-analyse
  • Aan de hand van data-analyse wordt in kaart gebracht, welke stuurinformatie wel en juist niet aanwezig is.

De lean expert laat u desgewenst graag kennismaken met Milo en zijn virtuele collega- assistenten . Zij helpen uw organisatie en onze lean expert om de resultaten van het verbetertraject dag en nacht te monitoren.

Wilt u sparren over Lean management?

Gerelateerde artikelen

Waarom een kwaliteitsmanagementsysteem ?

Waarom willen sommige organisaties een kwaliteitsmanagementsysteem en waarom doen andere organisaties het zonder? Zijn organisaties met een kwaliteitsmanagementsysteem beter af dan organisaties zonder zo’n systeem? Wat kost het en wat levert het op? Vragen die [...]